infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Szolnoki csata

2014.03.09. 19:51 hiúz

DSC_0499.JPG

Ezen a márciusi szombaton különleges kirándulásra indultak diákjaink. 2014. március 8-án élő hadtörténelem órán vehettünk részt a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadkultúra Alapítvány és az Aba-Novák Kulturális Központ szervezésében Szolnokon. Az eseményen számos hagyományőrző csoport idézte fel a csata történetének egy-egy epizódját, amely bepillantást engedett a harcoló felek ruházati, felszerelési, és fegyverzeti rendszerébe, a korabeli harceljárásokba. 

DSC_0506.JPGMiután busszal megérkeztünk a városba, részt vettünk a Szabadság téren az 1849. március 5-én vívott csata emlékére állított emlékmű koszorúzásánál. Itt a hagyományőrzők tiszteletlövései és a szolnoki helyőrségi zenekar tette látványossá a megemlékezést. Ezután, a zenekar kíséretével átvonultunk a Lengyel Légió utcába, hogy megemlékezzünk a csata lengyel áldozatairól is.

DSC_0529.JPG

Először a lengyel kisebbségi önkormányzat által 1999-ben állított magyar-lengyel nyelvű emléktábla koszorúzását, majd a szintén a Lengyel Légió utcában az 1848-as szolnoki csatában résztvevő lengyel katonák hősies helytállásának emlékére a megyeháza falára elhelyezett emléktábla koszorúzását tekintettük meg. Ez az emléktábla Józef Wysocki tábornok portréját ábrázolja.

DSCN0493.JPG

A megemlékezések után a Kossuth téren vette kezdetét a rendkívüli történelem óra. Először Kiss Róbert ezredes szemlélte meg a hadakat, majd kezdődött a csata. Az eredeti  csata során meghatározó szerepet játszottak a tüzérek, s nem volt ez másképp a hadijátékon sem. Sűrű ágyúdörgés közepette indultak meg honvédeink, hogy elfoglalják a várost, ami a keményen védekező császáriak ellenállása miatt nem volt könnyű dolog. Ám győzött a túlerő és a városházára kikerült a magyar zászló a császári lobogó helyett. A hadijáték díszszemlével zárult.

DSCN0534.JPG

Ezután tettünk egy rövid sétát a Tisza-parton, majd indultunk haza. Legközelebb Tápióbicskénél látjuk el a császáriak baját!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr45854639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barna Gábor 2014.03.15. 16:31:48

Sziasztok!
Március 12.-én volt nálunk egy szakköri foglalkozás, ahol a továbbtanulásról beszélgettünk. Sokat is játszottunk és igazán jó volt.Már nagyon várom a találkozást!:)
süti beállítások módosítása