infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Irodalom szakkör Sümegen

2014.05.15. 20:26 hiúz

2014 januárjában a pályázat keretében megalakult a magyar szakkör. Célul azt tűztük ki, hogy lakóhelyünk és környékének irodalmi hagyományait alaposabban megismertessük a résztvevőkkel; időnként úgyis, hogy elhagyjuk az iskolát.

nevtelen3.jpg

Először Sümeg nevének eredetével, a helytörténettel foglalkozókkal, a kutatókkal és műveikkel ismerkedtünk meg könyvtári gyűjtőmunka keretében. Majd a településhez kapcsolódó mondákat olvastunk: a Fehérkövekről, a Mogyorós-dombról, a várról és a sümegi fazekasokról. A másik két szakkörrel- a történelem és a földrajzzal – egy kis túrát tettünk a Fehérkövekhez. A magyar szakkörösök itt elmesélték a helyhez fűződő két mondát.

A történelem szakkörösökkel együtt látogatást tettünk még a sümegi várban is; mi magyarosok elmeséltünk a történelem szakkörösöknek a várhoz fűződő mondák közül jó néhányat: például Rhédey várkapitányról, a török időkről, a Rákóczy- szabadságharcról. Sőt Mi magunk csoportmunkában alkottunk is eredetmondát Sümeghez kapcsolódóan. Egy jól sikerült alkotás álljon itt példának:

A Baglyasszél utca története

Ez a különös név egy utcához tartozik, amely a 84-es út alatt helyezkedik el.                                       Történetünk a városka szélén játszódik, ahol egy hatalmas, öreg fán élt egy nagy bagolycsalád. Sötétedéskor előjöttek és végigrikoltozták az egész éjszakát. Ez nyugtalanította az embereket, ám egy idő után beletörődtek és kezdték megszeretni a baglyoktól kapott esti éneket.

Egyszer csak egy nagy vihar közepette a fa sok ágától vált meg, ezért kivágták, így a baglyoknak el kellett költözniük. A lakók hiányolták az éji dalt. A városka terjeszkedett, az új neve Sümeg lett, és pár utca nevét is megváltoztatták.

    A városi tanács egyik tagja úgy döntött, hogy az utca neve a baglyok tiszteletére : Baglyasszél legyen !!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr847194631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása