infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Bepillantás a szakköri munkába...

2015.02.21. 10:31 hiúz

A szakkör tevékenysége során a későbbi korszakok nevezetességeit is megismertük. Forrásokat elemeztünk, kiselőadásokat tartottunk, több szakkör összevonásával ellátogattunk a Püspöki Palotába, a palota neves püspöki boros pincéjébe, Sümeg híres Maulbertsch freskóival díszített plébániatemplomába,  Padányi püspök barokk istállójába. A gyerekek érdeklődéssel figyeltek, hiszen tudták, hogy később játékos Totón mérhetik majd össze megszerzett tudásukat. 

nevtelen_1.jpg

 

Folytattuk képzeletbeli utazásunkat a történelmi időben. A XVIII-XIX. század fontos, gazdag időszaka városunk múltjának. Megismerkedtünk a Kisfaludy családdal, ellátogattunk Kisfaludy Sándor szülőházába is, ahol a költő személyes tárgyait is láthatták a gyerekek. Itt, a múzeum látogatásakor derült ki, hogy éppen az emlékház kertjének rendbetételére, virágosítására készülnek az ott dolgozók. A gyerekek lelkesen ajánlották fel segítségüket a munkához. A történelem és a magyar szakkör tanulói is részt vettek a munkában.

nevtelen_2.jpg

Az ősz során még egy rendkívüli foglalkozást tartottunk: ellátogattunk Bazsiba, ahol a falu híres szülöttének, Simon István költőnek a tiszteletére rendezett emléknapon vettünk részt a magyar szakkör tagjaival együtt. Emlékezetes élményben volt részünk.            

Ezután tovább ismerkedtünk Sümeg történelmével. Foglalkoztunk reformkori helytörténetünkkel, a szabadságharc sümegi eseményeivel, megismertük a Ramassetter család történetét, a kapitalizálódó Sümeget. Foglalkoztunk a világháborúk időszakával is. Forrást elemeztünk, gyűjtőmunkát végeztünk, családi történeteket elevenítettünk fel beszélgetéseink során.

nevtelen_3.jpg

Helytörténeti blokkunkat sümegi sétával zártuk. Megnéztük a középkori városfalak és városkapuk maradványait, a fontosabb épületeket, híres sümegiek szülőházait, a nekik állított emléktáblákat. A temetőben meglátogattuk Kisfaludy Sándor, Kisfaludy Mór, Ramassetter Vince és Darnay Kálmán nyughelyét.

A következő témakörben városunk és környékünk néprajzi nevezetességeit ismerhettük meg. A fazekasok, csipkeverők, kovácsok, molnárok emlékezetét féltve őrzi ma is régiónk. Ennek bizonyítéka, hogy környékünkön elismert népművészek alkotnak ma is. Munkájukat igyekeztük megismerni. Néhány helyre el is tudtunk látogatni.

Több szakkörön keresztül ismertük meg Sümeg és környékének leghíresebb mondáit is. Olvastunk történeteket a török időkből, a Rákóczi- szabadságharc korából. Megismertünk mondákat, anekdotákat a Kisfaludy- és a Ramassetter- család történetei közül. Néhányhoz illusztrációkat is készítettünk.

nevtelen_4.jpg

 

Szakkörünk utolsó foglalkozásain rengeteg régi képet néztünk meg városunkról. A gyerekek vetélkedtek egymással, ki ismeri fel először, hogy melyik részén is járunk Sümegnek. A régi, gyakran már nem is létező vagy teljesen átalakított utcák, épületek ükszülőik korát idézték meg. Beszélgettünk a nevesebb épületek nevéről, funkciójáról, történetéről is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr447193787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása