infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Tápióbicskei csata

2014.04.08. 18:30 hiúz

 

Az 1848-49-es szabadságharc egyik győztes ütközetét vívta itt a magyar honvédsereg 1849. április 4-én. A magyar veszteség nyolcszáz halott volt, akiket a homokbuckák alól 1882-ben temettek közös sírba. Itt zajlott le a Hermann Riedesel őrnagy és Színi Sebő Alajos alezredes közötti párviadal, amely Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényéből ismert.

A dicsőséges ütközet emlékét híven őrzik a lakók. Vaskereszt mutatja az elesett honvédok, császári katonák, valamint a párviadalban elesett Riedesel báró hamvainak helyét. A többi áldozat végső nyughelye felett pedig kőkereszt áll.

A tápióbicskei csata emlékére az akkori bíró - Fehér István és felesége Csikós Terézia - vagyonuk egy részének felajánlásával alapítványt hozott létre. Miszerint a dicsőséges tavaszi hadjárat győztes csatájának évfordulóján - április 4-én - minden évben zsömlét osztanak a falu kisdiákjainak, akik részt vettek az évforduló ünnepén. Fehér István és Csikós Terézia tiszteletére emelt emlékmű a nagykátai úton van, nem messze a párviadal színhelyétől, hamvaik a tápióbicskei temetőben, helyét kopjafa jelzi.

Rövid történelmi kitekintés után nézzük, hogyan telt ez a rendkívüli délután. A buszunk fél háromkor indult az iskola elől. Miután mindenki elfoglalta a helyét Berci bácsi gázt adott és már suhantunk is Tápióbicske felé. A 31-es út felújítása és egy kamionos baleset miatt Jásztelek felé kerültünk. Miután megérkeztünk a "csata" helyszínére a buszunk leparkolt. Onnan gyalog kellett átvágni egy legelőn, hogy megérkezhessünk a konkrét helyszínre. Igazi vásári forgatagot alkottak a kirakodó árusok és lacipecsenyések, sok finomság és sok érdekes ajándéktárgy várta a tömött pénztárcájú utazókat és érdeklődőket.

Az egész napos rendezvény kiemelkedő eleme volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszéde. A díszszemlét a Tápió partján az „élő történelemóra”, azaz a 165 évvel ezelőtt, a magyarok győzelmével véget ért tápióbicskei csata újrajátszása követte, amelyen a narrátor dr. Csikány Tamás hadtörténész volt. A galéria képei önmagukért beszélnek!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr925966152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barna Gábor 2014.04.11. 20:31:05

Április 4.-én voltunk megnézni a Tápióbicskei ütközetet, ami nagyon jó volt!!!:):)
süti beállítások módosítása