infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Bepillantás a szakköri munkába...

2014.05.22. 22:23 hiúz

Sümeg történelmének megismerését a híresebb helytörténeti kutatók életének, munkásságának feldolgozásával kezdtük. Darnay Kálmán, Ádám Iván, dr. Hőgyész László kutatómunkáját kiselőadások során mutatták be egymásnak a tanulók. Munkájukhoz internetes forrásokat, képeket is használtak, PPt-t is készítettek.

nevtelen2.jpg

Ezután városunk és környékének történelmét kísértük végig az őskortól a XX. századig. Az őskori kovabányától az ókori római emlékeken keresztül a honfoglalás koráig, az első ismert településig, Marcalfő létrejöttéig kevés forrás áll rendelkezésünkre, ezeket helytörténeti kutatóink munkáinak köszönhetően tanulmányozhattuk. A helyi múzeum ebből az időszakból kiállított emlékeit is láthatták a tanulók (kőgyűjtemény, Darnay Kálmán múzeumának megmaradt, helyben lévő anyaga).

Megismertük a Fehérkövek mondájának történetét. Illusztrációt készítettünk hozzá és a rendkívüli- a magyar és a földrajz szakkörösökkel közösen szervezett- kiránduláson meg is néztük a mondát ihlető fehér sziklákat. Ott is elhangzott a sümegiek által jól ismert szomorú történet.

Sümeg egyik leghíresebb nevezetessége a sümegi vár. Építésének körülményeit, az építkezés szakaszait, az építtető veszprémi püspököket több szakkörön keresztül dolgoztuk fel különböző módszerekkel. PPT-t készítettünk, rekonstrukciós térképen jelöltük az egyes építési szakaszokat, a vár részeit, ezután pedig a magyar szakkörösökkel együtt el is látogattunk a sümegi várba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr137193753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása