infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Bepillantás a szakköri munkába...

2014.01.20. 21:01 hiúz

A történelmi foglalkozásunk mai témája a múlt falusi életének megismerése volt. Látogatást tettünk a jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteménybe, amely a  Jászság leggazdagabb gyűjteménye.

Szüle Katalin hagyományőrző várt bennünket. Segítségével megismerkedhettünk Jászkisér történelmi nevezetességeivel, gazdasági, kulturális életével, régi szokásokkal. Olyan kincseket, ritkaságokat, érdekességeket mutatott, amitől bizony elámultunk. A gazdag gyűjtemény tematikusan felépítve, szépen elrendezve mutatja be a Jászkisériek életét, történelmének jeles eseményeit. Maga az épület egy módos gazda otthona volt egykoron mely tökéletesen mintázza helybeli életmódot. Bepillantást kaptunk az egykori paraszti gazdálkodás mindennapi életébe, egykori használati eszközöket, tárgyi emlékeket, mezőgazdasági eszközöket őriznek itt. Az udvaron jász emlékparkot alakítottak ki. Feleleveníthettük a kíséri gyerekek játékait, szokásait, mindennapjait. Gazdagodott ismeretünk névadónkról, Csete Balázsról, déd és nagyszüleink gyermekkoráról. Mindez játékos formában. A népi emlékek mellett Kossuth emlékek és Mikoviny Sámuel eredeti, XVIII. századi Jászságról készült térképe is látható volt.

A foglalkozást követően őseinkre büszkén emlékezve tértünk haza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr697193687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása