infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA.jpg

Pályázati azonosító

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0024

Utolsó kommentek

Irodalom szakkör Sümegen

2014.06.15. 22:31 hiúz

Az irodalmi hagyományokkal való ismerkedésünket a Kisfaludyakkal folytattuk, megismerkedtük Sándor és Károly életével és műveivel. Meglátogattuk a Városi Múzeumot, amely Kisfaludy Sándor szülőháza és lakhelye volt. A temetőben is felkerestük Kisfaludy Sándor és feleségének síremlékét, és Kisfaludy Sándor egyik leghíresebb művének, a Himfy-verseknek egy kis rövid részletével „hajtottunk fejet” előttük. Kisfaludy Sándor másik művével a Regék cíművel is foglalkoztunk, ebben a környékbeli- ma már romos vagy meg sem lévő – várakról olvashatunk. Gyűjtőmunka keretében mi is keresgettünk mondákat ezekről a várakról (Tátika, Somló, Csobánc stb.) Tátika várát fel is kerestük egy kis kirándulás keretében. Kisfaludy Károly: Szülőföldem szép határa című versét nemcsak megtanultuk, hanem ppt- bemutatót is készítettünk hozzá.

nevtelen4.jpg

Darnay Kálmán, a XIX. században Sümegen élt amatőr régész és muzeológus könyvéből, a Kaszinózó táblabírákból olvasott anekdoták a sümegi nevezetes és nemzetes urakról, asszonyokról sok kellemes és mulatságos percet szerzett nekünk a szakkörön. 

Sétát is tettünk Sümegen, felkerestük városunk nagyjainak emléktábláját, és élettörténetük, városunkért végzett munkájuk is mertetésével emlékeztünk meg róluk. ezek közül iskolánk névadóját, Sümeg egyik jótevőjét, Ramassetter Vincét és tevékenységét emelném ki. Kékfestésből és borkereskedésből szerzett vagyonát- örökösök híján- a város javára fordította: óvodát, reáliskolát (a mai gimnázium elődje) és kórházat alapított.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozosjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr377194649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása